jan 312015
 

Efter en tidig start (väckning 0400), tåg- och bussresor hann vi, kollegan A och jag även checka in på Hotel J och se den fina havsutsikten från rummen innan vi letade oss till konferensen som var i anrika automobilfabriken i Nacka Strand. Även kollegan J hade tagit sig hit till vår förvåning.

Efter en otroligt ineffektiv registrering (borde inte det vara rutin efter nio år?) började konferens med Erik Blix välkomnande och inledning.

Länkad från offentligaaffarer.se

Därefter talade civilminister (även kallad upphandlingsminister) Ardalan Shekarabi. Några höjdpunkter; upphandlingsstödet blir egen myndighet from 1/9 2015, överprövningsfrågan är prioriterad och ”…kommer gör allt för att underlätta…” för oss upphandlare. Jaja…

Länkad från offentligaaffarer.se

Eskil Nord, justitieråd, höll en ganska underhållande föredrag om hur upphandling reglerats från då till nu. Det har blivit en något större hög med litteratur med tiden.

Ett försök för oss att förstå EUs tankar kring ”the passage of the new procurement directives” gjorde Claudio Romanini. Dessvärre lyckades han inte. När förkortningen MS inte står för Microsoft är jag inte med längre… Nä jag vet fortfarande inte vad det betyder i EUs upphandlingssammanhang.

Därefter en debatt om Hållbarhet till varje pris. Varför försöka skriva speciella krav och inte bara hänvisa till befintlig svensk lag?

Lunch, ja man kan nog inte förvänta sig mer av en konferenslunch med 6-700 deltagare.

Paneldebatt om Krocken mellan regelverk och verklighet. Upphandlaren hamnar i kläm mellan LOU, politiska mål, den egna organisationen och näringslivets förväntningar. Är det så?

Det krävs mod och medvetenhet att fatt bra beslut, enligt Björn Bergström, chef för Enheten för upphandlingsstöd på Konkurrensverket i seminariet Hur identifiera risker och hur fattas beslut i inköpsprocessen? Dessutom måste man acceptera konsekvenserna.

risk

Så skriver du ett vinnande anbud. Man ska ju lär känna sina fiender och även om anbudsgivarna inte är fienden utan potentiella partner skadare det ju inte att läsa sig lite av den sidan. Nu var det väl inga sensationella saker som sades utan det vi ibland undrar om anbudsgivarna gör; läsa på ordentligt, ha ordentligt med tid.

Avslutningen handlade om Beslutspyramiden – stegen till klokare beslut. Ju fler lika personerna är i beslutsgruppen ju dummare beslut var ett budskap.

Av flera skäl, bla trötthet, avstod vi från ”Galamiddagen” och hade en trevlig kväll i Nacka Strand i stället.

a href=”https://romlin.eu/romlin.eu/wordpress/wp-content/uploads/2015/01/utsikt.jpg”>utsikt

Efter en god natts sömn och bra frukost i Tornvillan var det dags för dag 2.
Procurements Strategies 2.0 ”The IKEA way”. Har åtta utvalda leverantörer som man håller sig till och använder det de har ”tillförfogande”, ställer krav på rabatt på offentliga prislistor.

ikea

Ytterligare en debatt – Bör vi ha särskilda regler för välfärdstjänster. Även om det tog lite tid så blev det fart på denna debatt och man försökte överrösta varann stundtals. Vad blev kontentan? Ja det finns olika åsikter…

Krav på kollektivavtalsliknande villkor – går det? Lisa Sennström, jurist på Konkurrensverket, skulle försöka besvara det. Nu blev det mest om utredningen (Konkurrensverkets projekt) som pågår (klar i april). Det saknas vägledning och praxis, även från EU-domstolen. Principiellt kan man ställa dylika krav. Hmmm… det innebär att det inte för uttalat förbjudet?

Avtalsändringar – nödvändiga men farliga. Farliga på vilket sätt? Jo det skulle kunna bli ”väsentliga förändringar”. Advokaterna Hugo Norlén och Anders Nilsson skulle beskriva detta, dock blev det mycket prat och inte så mycket verkstad och ska man tro dem så vågar man inte göra nåt. I stort sett. När det gäller kvantitet så sas 10% vara praxis, men 20% sen… Man föreslår ramavtal i stället för vanligt avtal.

Dagens lunch var något bättre än gårdagens.

Om du blir granskad av media. Ja hur ska man agera då? F d journalisten numera medietränare Paul Ronge visade på exempel, bra och dåliga. Vilken är vinkeln? Vad är rätt i journalistens påstående? Ha förståelse för kritiken. Börja med budskapet.
Hur svårt kan det vara..?

Att använda Rätt utvärderingsmodeller relaterat till din upphandling, ja det kan vara nåt att fundera på. Advokaterna Anders Nilsson och Henrik Seeliger anser att det räcker med att vara tydlig så att en ”normalt påläst” anbudsgivare förstår. En utvärderingsmodell ska ge rättvisande resultat, nähä… Det intressanta var att man kan(?) sätta ett spann på viktningen, t ex pris mellan 50 och 75% och ”kvalitet” mellan 25 och 50% för att efterhand avgöra exakta viktning, Detta ger möjlighet till styrning och verkar inte vara transparent. Får kollas upp.

Förhandling i praktiken. Sveriges Bästa Förhandlare 2014 Christel Prinsén, IT Purchasing Manager på AB SKF. Vad vill vi nå? Se det som ett win-win. Ställ inte ultimatum om du inte håller det. Vikta förhandlingen och utvärdera den efteråt.

Konferensens sista punkt ska vara intressant och locka deltagarna att vara kvar in i det sista. Dock var det cirka hälften som redan gått. Titeln Lärdomar från det privata näringslivet borde ha lockat fler, men de som gått valde nog rätt. Jag gjorde inga anteckningar och minns inget…

Det som, förutom upphandling var som en röd tråd, kanske omedvetet, var IT. I många fall användes IT som exempel. Å det känns ju bra.
I mitt tidigare livs konferenser hade jag koll, behövde bara få lite bekräftelse av det jag redan visste och skapa några fler kontakter och anteckningar behövdes inte. Nu är jag grön och måste vara koncentrerad för att hänga med, anteckna för att komma ihåg (även om jag som vanligt inte alltid förstår dem eller ser vad det står…).

Sammantaget var det två bra dagar och trevligt sällskap av A och till och från av J. Dock är jag mycket förvånad över hur det praktiska och tekniska inte fungerade till hundra procent. Scenen syntes inte helt från de yttre raderna t ex. Har man varit i samma lokaler tidigare så borde inte såna saker vara smolk i bägaren.

Sorry, the comment form is closed at this time.