Transformers: Age of Extinction

TitelTransformers: Age of Extinction

Premiär: 10 juli 2014

Speltid: 2 timmar 45 minuter

Genre: Action, Äventyr, Sci-Fi

Regi: Michael Bay

SkådespelareMark WahlbergNicola PeltzJack ReynorStanley TucciKelsey GrammerTitus WelliverSophia MylesBingbing Li, m.fl.

HandlingDet har gått tre år sedan Sentinel Primes förräderi och decepticons ödeläggelse av Chicago. Trots att autobots hindrat att jorden ödelagts räknas de redan som överflödiga av världens regeringar. Det är när bilmecken Cade upptäcker att långtradaren han ska slakta för delar är en autobot, den legendariske Optimus Prime, som det blir uppenbart att det finns krafter som gör allt för att autobots inte ska återaktiveras. Samtidigt uppmärksammas hela världen på ett nytt hot. Något världen aldrig skådat förr. (Från SF.se).

Mina tankar: Med både en skeptisk tanke men också förväntan sätter jag mig i biostolen. Skeptisk är jag för att filmskaparna i och med den här nya Transformers-filmen på ett sätt har reboot:at detta franchise (även om det är en fortsättning från den senaste filmen), då med helt ny ensemble på skådespelarsidan (regissör Michael ”explosioner” Bay är dock kvar) och man vet då inte helt riktigt vad man ska förvänta sig. Speciellt då jag faktiskt gillade skådespelarna i den tidigare trilogin. Och med en förväntan för att det ändå skulle bli intressant att se om dessa nya aktörer kunde ”ersätta” de tidigare. Spelade ingen roll att det inte var samma karaktärer, utan helt nya, så det skulle vara nollställt i vilket fall.

Speltiden ska jag kommentera på en gång, 2 timmar och 45 minuter men action blir lite jobbigt. Tidigare filmer har ju också dom varit runt 2-och-30 sträcket. Så det kanske inte är helt främmande, men det är upplagt lite knasigt tycker jag. Största delen av handlingen utspelar sig i USA och en del i Kina/Hong Kong. Så problemet är att det lite känns som 1½ film. Man konfronterar skurkarna och har en fight mellan de olika Transformers:arna (inte ett ord men det ser bättre ut) i USA. Sen åker man till Asien och har en liten uppgörelse även där. Det blir ganska matigt med så mycket action.

Skådespelarna med Mark Wahlberg i spetsen och Stanley Tucci känner jag igen från tidigare (presterar ofta bra, lika så här måste jag säga). Resten av huvudensemblen är för min del nya ansikten, men jag köper även deras prestationer till större delen. Finns några sekvenser som det kan bli lite halvdant i, men det är nog på grund av manuset.

En riktig actionrökare och CGI-fest, men visst funkar det sett på det hela. Måste även ge lite extra beröm till specialeffekterna (till skillnad i från ”Hobbit 2”). Ett skådespeleri som fungerar och ”uppdaterade” (bilmodellerna) Transformers är ju alltid trevligt. Helt klart en blockbuster som lyckas med det som är tänkt, vara underhållande (och dra in pengar till dom som har producerat). Betyget blir en…

film 4-5

Läs även recension hos MovieZine

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.