Philomena

TitelPhilomena

Premiär: 6 decemeber

Speltid: 1 timme 38 minuter

Genre: Drama, Komedi

Regi: 

Skådespelare: , mfl.

Handling: Den cyniske journalisten Martin Sixsmith blir kontaktad av en kvinna vars mamma Philomena helt nyligen avslöjat en tung hemlighet hon burit på i över 50 år. Som tonåring födde hon en son utanför äktenskap på ett strikt religiöst Irland. Hon fick behålla honom i tre år, men sedan togs pojken ifrån henne och såldes till ett amerikanskt par. Philomena förbjöds att någonsin söka upp honom. Några år senare flyttar Philomena till England där hon gifter sig och bildar familj. Men med sig i djupet av sitt hjärta har hon minnet av sonen hon i unga år tvingats lämna bort. Philomena behöver nu Martins hjälp att finna honom. Tillsammans beger de sig till USA.  Sökandet efter en försvunnen son blir början på en oväntad vänskap. (Från SF.se)

Mina tankar: Att gå in helt oförberedd för en film kan ha både sina fördelar och nackdelar. Den här gången var det nog en fördel, för jag tror att den här hade gått under radarn om det inte blivit som det blev, med snabba ryck. Postern (den här är den som är på biograferna) är väl inte heller allt för tilltalande. Dock har den fått majoriteten fina betyg. Filmen är baserad på en bok, som i sin tur är tagen från en riktig händelse.

Skådespelarna som i huvudsak är rutinerade Judi Dench (som har bland annat har en hel drös med Bond-filmer i bagaget) och Steve Coogan, som även skrivit manuset (Natt på Museet-filmerna och Jorden runt på 80 dagar, 2004, där han gestaltade Phileas Fogg). Båda två gör riktigt fina rollprestationer, där det är Dench som briljerar.

Trots relativ kort speltid så känns det stundtals lite trögflytande, men jag upplever det inte som att det har stor påverkan på helheten, trots allt.

En fin film, som möjligen får lite push av att det har en djupare grund i och med att det baserat på en verklig händelse. Det bjuds på både humor med skratt och sorg, lite spänning, samt är inne och nuddar på religion på grund av omständigheterna/bakgrunden. Och inte att glömma, det lysande skådespeleriet från Dench och Coogan. Betyget blir en…

film 4-5

Läs även recension hos MovieZine

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.