Lite förändring…

Har nu varit verksam inom järnvägen i drygt 2,5 år, dags för en scenförändring. Var i tankarna redan hösten 2015, gick dock inget vidare då.

Våren 2017 blev det ett nytt försök och inledningsvis gick det bra. Efter diverse olika tester, samtal med psykolog och läkarundersökning blir det nu cirka ett år i skolbänken och ”ute i verkligheten” (för att citera driftchefen). Resultatet blir förhoppningsvis att i framtiden spaka lite tåg. Första veckan är avklarad.

Guardians of the Galaxy Vol. 2

Titel: Guardians of the Galaxy Vol. 2 

Premiär: 26 april

Speltid: 2 timmar 16 minuter

Genre: Sci-Fi, Action, Äventyr

RegiJames Gunn

Skådespelare: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave BautistaVin DieselBradley CooperMichael RookerKaren GillanPom KlementieffSylvester StalloneKurt RussellElizabeth DebickiChris SullivanSean Gunn, m.fl.

Handling: Alla i Guardiansgänget är tillbaka: Chris Pratt som Peter Quill/Star Lord, Zoe Saldana som Gamora, Dave Bautista som Drax, Vin Diesel som rösten till Groot och Bradley Cooper som rösten till Rocket. Nu gäller det att nysta upp mysteriet med Peter Quills föräldrar, vilka var de? (Från SF.se).

Mina tankar: Uppföljaren till Marvels charmigaste gäng är tillbaka. Ettan var ett trevlig tillskott i MCU.

Speltiden är inte mycket att fundera över. Det går undan, rätt som det är så är det slut.

Ensemblen är lika som förra gången, med några nya tillskott – det är okej.

Värdig uppföljare på samtliga punkter. Förutom relaterat kring Drax, humorn runt karaktären blir lite väl mycket ibland. Betyget blir en…

Läs även recension hos MovieZine

Life

TitelLife

Premiär: 22 mars

Speltid: 1 timmar 44 minuter

Genre: Sci-Fi, Skräck, Thriller

Regi: Daniel Espinosa

Skådespelare: Hiroyuki SanadaRyan ReynoldsRebecca FergusonJake GyllenhaalOlga DihovichnayaAriyon Bakare, m.fl.

Handling: Ett sexmanna-team ombord på den internationella rymdstationen ISS är på väg att göra en av de viktigaste upptäckterna i människans historia: finna bevis för liv på planeten Mars. Allt eftersom forskningen fortskrider börjar deras metoder få oönskade konsekvenser, och livsformen de nyss upptäckt visar sig långt mer intelligent än någon hade kunnat föreställa sig. (Från SF.se).

Mina tankar: En film som till mycket ska påminna om Alien. Svenskt i registolen och även en av rollerna.

Speltiden är inget att anmärka på i sig. Däremot är uppdelningen lite ojämn, lite utdraget ibland och ibland går det väldigt fort i handlingen.

Namnkunniga skådisar och dom gör det bra med det dom har att gå på.

En sevärd film helt klart, men med några konstiga vändningar och handlingar. Effekterna är i stort sett bra, men det är fortfarande väldigt svårt för filmskapare att få till en ”snygg tyngdlöshet”. Betyget blir en…

Läs även recension hos MovieZine

Fast & Furious 8

Titel: The Fate of the Furious 

Premiär: 12 april

Speltid: 2 timmar 16 minuter

Genre: Action, Thriller

Regi: F. Gary Gray

Skådespelare: Vin DieselJason StathamDwayne JohnsonMichelle RodriguezTyrese GibsonLudacrisCharlize TheronKurt RussellNathalie EmmanuelElsa PatakyKristofer HivjuLuke Evans, m.fl.

Handling: Med Dom och Letty på smekmånad, Brian och Mia förtidspensionerade och det övriga gänget på fri fot har alla i gruppen skaffat något som liknar vanliga liv. Men när en mystisk kvinna lockar in Dom på brottets bana, och dessutom får honom förråda de som står honom närmast, ställs de åter inför utmaningar som kommer att testa deras gränser till det yttersta. Från Kubas stränder och New Yorks gator till det arktiska klimatet vid Barents hav reser vår elitstyrka i jakt på en anarkist som hotar skapa globalt kaos. Samtidigt måste de också få tillbaks mannen som en gång gjorde dem alla till en familj. (Från SF.se).

Mina tankar: Det är en superpopulär filmserie, men den får nog svårt att uppnå samma box office-succé som den sjunde delen (drog in dryga 1,5 miljard dollar).

Den klockar in två minuter kortare än den sjunde delen, och det funkar nu när det mer en actionfilm med bil/raceinslag än tvärtom. Det är ju en vändning som blivit mer och mer sedan man hittade sin ”nisch” i femte filmen.

Likt föregående filmer krävs det inte så mycket från ensemblen (om man inte ser till stunts och actionsekvenser). Diesel visar dock att han har en liten mjuk sida. Det blir också fler och fler stjärnor för varje film i serien och alla slåss om rampljuset.

Filmen är bra. Det är en rejäl actionrulle med spektakulära raceinslag. När det gäller SFX, så är det blandad kvalité. Vissa är kanon (”är det på riktigt eller inte”) och vissa är inte så kanon (”ja det där hade dom kunnat göra mycket bättre”). Det är långt ifrån den bästa i serien, men inte den sämsta, Fast & Furious 8 får en…

Läs även recension hos MovieZine

Skönheten och odjuret (2017)

Titel: Beauty and the Beast 

Premiär: 17 februari

Speltid: 2 timmar 9 minuter

Genre: Fantasy, Musikal, Familj

Regi: Bill Condon

Skådespelare: Emma Watson, Dan Stevens, Luke EvansJosh GadKevin KlineHattie MorahanEwan McGregorIan McKellenEmma Thompson, m.fl.

Handling: Belle är en intelligent, vacker och självständig ung kvinna som tas till fånga av Odjuret och fängslas i hans slott. Trots sin rädsla blir hon vän med slottets förtrollade invånare och lär sig se bortom Odjurets skräckinjagande yttre. Belle inser att det finns ett gott hjärta och en sann prins under odjurets yta. (Från SF.se).

Mina tankar: Är till en början skeptisk att Disney nu ska göra om flertalet klassiker till live-action (bland annat Lejonkungen och det pratas om Mulan och flera andra). Dock var ju Djungelboken kalasbra. Och denna ser ju minst sagt bra ut.

Speltiden är okej, men känner att det varit bättre om man kunnat komma under två timmar. Den är ungefär en 30 minuter längre än 1991 års version.

Castingen är bra än och Watson gör en mycket bra tolkning av Belle. Evans funkar fint som Gaston och Gadd är en klockren LeFou.

Filmen är som helhet bra och effekterna är kanon. Däremot känns designen av Odjuret aningen klen. Fina skådis- och röstinsatser. Betyget blir en svag…

Läs även recension hos MovieZine

Rouge One: A Star Wars Story

Titel: Rogue One: A Star Wars Story

Premiär: 14 december 2016

Speltid: 2 timmar 13 minuter

Genre: Action, Äventyr, Fantasy

Regi: Gareth Edwards

Skådespelare: Felicity Jones, Diego Luna, Alan TudykDonnie YenForest WhitakerRiz AhmedMads MikkelsenGuy Henry, m.fl.

Handling: I en tid fylld av konflikter slår sig en grupp osannolika hjältar sig samman för att genomföra ett livsfarligt uppdrag: att stjäla ritningarna till Dödsstjärnan, Imperiets ultimata förstörelsevapen. Det här är en av de viktigaste händelserna i Star Wars historia och för samman vanliga människor, vilka valt att utföra extraordinära handlingar, och genom detta bli del i något som är större än de själva. (Från SF.se).

Mina tankar: Har inte fastnat för hype-tåget som är Star Wars. Visst de första filmerna är bra, men ser det annars som ett tråkigt franchise.

Till att börja med är den väldigt lång och innehållet är väldigt mycket samma – rymdskepp som skjuter laser. Man har fått ihop en bra ensemble och de gör det trots allt bra.

Filmens styrka är effekterna och scenografin, som är riktigt bra. Anmärkningen kring detta är att man har fått animera ett par (mänskliga) karaktärer.


Läs även recension hos MovieZine

Måste Gitt

Titel: Måste Gitt 

Premiär: 6 januari

Speltid: 1 timme 38 minuter

Genre: Drama, Komedi

RegiIvica Zubak

Skådespelare: Can DemirtasJörgen ThorssonLena EndreMadeleine MartinShebly NiavaraniDavid NzingaArvin Kananian, m.fl.

Handling: I Måste gitt följer vi Metin, en ung man i en av Stockholms förorter där oskrivna lagar gäller och de egna domstolarna alltid har sista ordet. Det udda med den här shurdan (=killen!) är att han skriver dagbok om allt han ser och gör – alla namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När dagboken en dag försvinner blir Metins liv knas och aldrig detsamma igen. (Från SF.se).

Mina tankar: Missade förhandsvisningen, men hade väl ärligt talat inget större intresse för en ”cliché från Orten”. Men vi tar detta kort.

Lagom speltid och okej skådisinsatser. Okej film, men definitivt inget jag kommer att ställa i hyllan.


Läs även recension hos MovieZine

Assassin’s Creed

Titel: Assassin’s Creed

Premiär: 11 januari

Speltid: 1 timme 55 minuter

Genre: Action, Äventyr, Fantasy

RegiJustin Kurzel

Skådespelare: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy IronsBrendan GleesonCharlotte RamplingMichael Kenneth WilliamsAriane LabedMatias VarelaEssie DavisDenis Ménochet, m.fl.

Handling: Genom banbrytande teknik som låser upp Callum Lynchs genetiska minnen han får uppleva hans förfader Aguilars äventyr i 1400-talets Spanien. Callum upptäcker att han härstammar från ett mystiskt och hemligt sällskap, Assassinerna, och erhåller kunskap och förmågor för att ta sig an den grymma och kraftfulla Tempelherreorden i nutid. (Från SF.se).

Mina tankar: Har varit ”aktiv” i detta franchise sedan cirka 2008, då jag först köpte Assassin’s Creed till Xbox 360. 2009 kom uppföljaren (Assassin’s Creed II) som (dessvärre?) än idag är i seriens topp. Detta är alltså av 9 fulltitlar och en handfull med ”spin-offs”. Men nu kommer spelfilmen, som har varit i ungen sedan tidigt 2013 men av olika anledningar har flyttats fram. Nu är ju dock grejen med spelfilmer (ja, bokstavligen) att dessa ofta resulterar i en mindre bra produkt. Förhandssnacket sade dock att detta kan bli vändningen, men jag får ändå gå in med lagom förväntningar – om det går. Då recensionerna har varit i majoritet bottenskrap.

Egentligen är den för kort. Det för att berätta all bakgrundshistoria (görs endast i en snabb pre-roll text). Men i och med upplägget den har blir rytmen konstig och det tar lite från upplevelsen.

Stjärnnamn på stjärnnamn. Tyvärr så anser jag att det inte är några jätteprestationer från någon. Om det är så att karaktärerna är grunda eller jag ändå hade så stora förhoppningar i klass med Oscarsprestationer på alla roller?

Får ta och erkänna. Den är väldigt hoppig, ryckig och fram och tillbaka. Lite splittrad gällande att man valde att ha dialogen på spanska och inte engelska (ja, den delen utspelar sig i Spanien, men ändå). Effekterna är bra och så även soundtracket (även om det var på tok för hög volym i salongen). Är lite uppgiven och det känns lite tomt, hoppas att uppföljaren får grönt ljus snart, men  Assassin’s Creed kommer undan med en…


Läs även recension hos MovieZine

Lion

Titel: Lion 

Premiär: 25 december 2016

Speltid: 1 timme 58 minuter

Genre: Drama

RegiGarth Davis

Skådespelare: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara, Sunny Pawar, Abhishek Bharate, m.fl.

Handling: Saroo är en ovanligt klok och äventyrslysten 5-åring som bor i en liten by i centrala Indien. Hans storebror Guddu är hans idol och han vill precis som sin  bror bidra till familjens försörjning. En natt så tappar de två bröderna bort varandra på en tågstation och Saroo hamnar på ett tåg som för honom hundratals mil bort till Calcutta där ingen förstår hans språk. Efter en tid som gatubarn  hamnar han på ett statligt barnhem där man resultatlöst försöker hitta hans familj. Han har tur och blir adopterad av ett australiensiskt par som ger honom den kärlek och omvårdnad han så länge saknat. Men inom honom gnager saknaden efter sin mamma och bror. När en kompis 25 år senare föreslår att han ska försöka hitta hem igen med hjälp av Google Earth tycker han att det är en galen idé. Men så hittar han den första ledtråden och snart har hans förflutna hunnit ikapp honom och hans liv kastas omkull ännu en gång. (Från SF.se).

Mina tankar: Filmen hade gått helt under radarn. Premissen låter bra och verklighetsbaserat har sin charm.

Med tanke på hur stort tidsmässigt spann som ska gås igenom så är det ett bra upplägg. Tänkte mig att man skulle skynda på de tidiga partierna för att få ut så mycket som möjligt av Patel, Mara och Kidman. Men så blev det inte.

Skådespelarinsatserna är bra och är mäkta imponerad av lille Pawar.

Mycket bra film, med fina skådespelarinsatser. Gråten i halsen mot slutet. Kanske den har chans på någon Oscar?

Läs även recension hos MovieZine

Årskrönika

2016 började med jobb i form av en tidig NR-tur (04.45-12.45). Därefter sprang några månader iväg med jobb och dylikt.

Den 2/4 hade vi innebandyturnering med branschfolk (SJ, Transdev och Trafikverket). Roligt var det. Följande två veckor inte lika mycket. Även om helgen 9-10/4 var trevlig.

21/5 – var det MHS-race i Motala.

26/5 – sprang jag och några kollegor Blodomloppet.

31/7 – slutade olyckligt och resulterade i en fraktur i armbågen och några veckors sjukskrivning (tur det var OS).

27/8 – var vi på fotbollsturnering i Stockholm med jobbet, var dock bara med som supporter, p.g.a. ^



I början av oktober blev det flytt till Mjölby.


3/12 – åkte jag och några kollegor till Köpenhamn för julmarknad på tivoli, som facket hade ordnat.

10/12 – var det julbord på jobbet.

Veckan innan jul kom snickarna och bytte fönster. Dock är dom inte helt klara än…

31/12 – 11.01-18.34 jobbade jag sista passet för året.