Skyscrapers

Titel: Skyscrapers: A History of the World’s Most Extraordinary Buildings

Författare: Judith Dupré

Sidantal: 176

Språk: Engelska

ISBN: 9781579129422

Handlar om: Historia om fenomenet skyskrapor, de mest betydelsefulla skraporna och till viss del kommande projekt.

Mina tankar: Ja, denna bjässe mäter 482 x 247 x 25 mm och väger ungefär 1,7 kg. Det är ju mysigt. Plus ett mäktigt omslagsfoto.

Boken som innehåller fina färgfotografier på samtliga medverkande byggnader (som är så pass moderna) och en stor intervju med, vad man numera, får kalla mästerarkitekten Adrian Smith, som är mannen bakom bland annat (nuvarande högsta) Burj Khalifa och kommande mastodontprojektet Kingdom Tower.

Man tar även upp faktorn att konstruera och addera miljövänligt, om det så är grästak, vindturbiner eller ”energiglas” – ett intressant inslag.

Är man inte speciellt intresserad av området kan det ändå vara intressant att bara bläddra igenom och titta på bilderna.
Är man intresserad är det ju också givet att läsa texterna om diverse skyskrapor (och listan kan göras lång, men ska inte rada upp det alltför mycket), annat vore väl konstigt?

En fin detalj är att man jämför de olika skraporna med Burj Khalifa och Empire State Building, för att ge ett enkelt och tydligt perspektiv på hur stora höjdskillnaderna är mellan ”normalhöga” och ”superhöga”.

Bara bilderna i sig är orsak till ett högt betyg och texterna ger ett ytterligare mervärde bara höjer det. Det är stor skillnad jämfört med att läsa olika artiklar på Wikipedia. Jag ser fram emot en uppdaterad upplaga om en sisådär 5-6 år. Tänker mest på Kingdom Tower, Dubai One, Ping An IFC och de många andra projekten som pågår i östra delen av Asien.

Betyg 5 av 5

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.